Omsøm og
tilpasning av bunad
Nordmenn antas å ha over 2,5 millioner bunader i sine hjem til en verdi på godt over 30 milliarder kroner. Dessverre er det mange som blir hengende i skapet bare fordi de ikke passer helt lengre. En bunad skal være laget i henhold til gjeldende folkedrakttradisjon og slik at den kan justeres i henhold til noe endret kroppsfasong.
Tilpasning av bunad
De fleste som har en bunad – enten sydd for en selv eller arvet – må få tilpasset den slik at den sitter fint. Dette er et festplagg som har vært en relativ stor investeringskostnad for de fleste, og man ønsker selvfølgelig å bruke den slik at den ikke bare blir hengende i skapet.
Ofte er det ikke så mye som skal til for at bunaden din blir som støpt igjen. De fleste av oss endrer kroppsfasong opptil flere ganger i løpet av livet, og da er det lurt å få den tilpasset. Når en bunad sitter som den skal, er den hverken tung eller ubehagelig å ha på.
Er bunaden sydd av en bunadstilvirker så kan den tilpasses, ofte med «enkle grep». Samtidig er det ikke alle som hverken vil eller kan gjøre dette selv, og trenger noen som kan fikse og ordne bunader. Da kan jeg ta den jobben! Jeg elsker å sy og har stor interesse for bunader spesielt. De aller fleste bunader kan jeg fikse, og har selv sydd det meste til min egen Sunnhordlandsbunad.
Reparasjon av bunad
Det kan hende at man har vært uheldig å fått en liten rift eller skade i stoffet, og dette trengs reparasjon eller erstatning. Ikke alle skader lar seg reparere på tross av god kvalitet i stoffet og nydelig håndarbeid – men la meg se på det og ta en vurdering om det lar seg fikse. Av og til kan det være mest lønnsomt å erstatte med en ny del.
Selv om jeg kan mye om bunadssøm, er det viktig for meg å si at jeg er ikke bunadstilvirker. Dette er en registrert tittel som krever flere års utdannelse, og er basert på tung kunnskap om hvordan håndverket skal beherskes for at det totale resultatet skal bli optimalt og bunaden skal vare opptil flere generasjoner. Derfor anbefaler jeg å gå til en registrert bunadstilvirker hvis man vil ha seg en ny bunad. Det viser seg å lønne seg i det lange løp. Da er det også mulig for meg å ta over tilpasning og omsøm.
Kontaktdetaljer
Omsøm – Astrid Gjerde
Verksted: Ringsveien 12
1368 Stabekk
E-post
Telefon
911 33 714