Det kan varierer hvilke type sølv som er beregnet til den spesifikke bunaden, noe er forgylt og noe er oksidert. Andre igjen har arvet gammelt sølv som bør behandles med ekstra varsomhet.

Oppbevaring 

Uansett hvilke type sølv, oppbevar det alltid i tette, tørre lufttette plastposer. For mange år siden brukte jeg en gummistrikk og plastpose rundt noen beltespenner for å få det mest mulig tett. Det skulle jeg aldri ha gjort! Det ble svart akkurat der hvor strikken hadde vært, og det viste seg at gummistrikken avgir svovel som reagerer med sølv. Jeg måtte levere inn sølvet til en gullsmed for å få det renovert.

Pussing og stell

Noen ganger kan det være lurt å levere bunadssølvet inn til en lokal gullsmed– da de innehar god kompetanse på sølv og søljer. Men som oftes kommer du langt med å lære noen triks selv for hvordan man vedlikeholder og oppbevarer bunadssølvet. Ved å børste lett over alt etter bruk og før du legger det i tette, syrefrie plastposer holder det som regel fint til neste gang du skal bruke det.

Jeg bruker av og til å gå over mine forgylte søljer for å rense de selv. Da tar jeg noen dråper Zalo sammen med noen dråper salmiakk i en liter lunket vann og lar det ligge i omlag ett kvarter. Børster så lett med en myk tannbørste over alle snirkler, for så å tørke med en hår-føner. Da blir det skinnende rent. Husk at det må være helt tørt før du legger det i posene, ellers kan det bli mørke skjolder. Jeg legger det hele oppi egen liten boks slik at det ligger mørkt og beskyttet.

Sølvpuss eller sølv-dipp anbefales ikke å bruke på søljene, da dette lett kan bli for sterkt og ta bort forgylling og oksidering. For å pusse knapper og maljer derimot, er det lurt å pusse lett over med en myk sølvpusseklut. Det finnes plater å få kjøpt spesielt beregnet for dette som kan tres innpå knappene. Ikke bare beskytter den stoffet, men man slipper også å sprette av knappene/maljene hver gang de trenger litt puss. Bare pass på å gni ut alt sølvpuss, slik at det ikke ligger rester igjen som kan gi missfarging på stoffet.

Husk å nyt det flotte resultatet!